ذكر يونسيه چيست ؟
ذكر يونسيه يعني گفتن: لا اله الا انت سبحانك اني كنت من الظالمين.
(آيه 87، سوره انبيا)
مرحوم ايت الله سيد علي شوشتري و ملا حسينقلي همداني و سيد اكبر كربلائي و سيد علي اقا قاضي تا جناب استاد ايت الله كشميري همگي اتفاق بر اين استغفار كامل انهم در سجده داشتند.
آثار و بركات ذكر يونسيه
1- پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله وسلم : هر بیمار مسلمانى كه این دعا را بخواند، اگر در آن بیمارى (بهبودى نیافت و) مرد پاداش شهید به او داده مى شود و اگر بهبودى یافت خوب شده در حالى كه تمام گناهانش آمرزیده شده است .
2-. رسول خدا صلى الله علیه و آله وسلم : آیا به شما خبر دهم از دعایى كه هرگاه غم و گرفتارى پیش آمد آن ادعا را بخوانید گشایش حاصل شود؟ اصحاب گفتند: آرى اى رسول خدا. آن حضرت فرمود: دعاى یونس كه طعمه ماهى شد: لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمین
3- امام صادق علیه السلام : عجب دارم از كسى كه غم زده است چطور این دعا را نمى خواند لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمین چرا كه خداوند به دنبال آن مى فرماید: فاستبجنا له و نجیناه من الغم و كذلك ننجى المؤ منین (ما او را پاسخ دادیم و از غم نجات دادیم و این چنین مؤ منان را نجات مى دهیم )
4- مرحوم كلینى نقل مى كند: مردى خراسانى بین مكه و مدینه در ربذه به امام صادق علیه السلام برخود و عرضه داشت : فدایت شوم من تا كنون فرزنددار، نشده ام ، چه كنم ؟
حضرت فرمود: هرگاه به وطن برگشتى و خواستى به سوى همسرت روى آیه ، و ذالنون اذ ذهب مغاضبا فظن ان لن نقدر علیه فنادى فى الظلمات ان لا اله الا انت سبحانك انى كنت من الظالمین را تا سه آیه بخوان ان شاء الله فرزنددار خواهى شد.
از بسياري از بزرگان اين ختم با عدد 400 مرتبه در سجده خصوصا" در ميان نماز مغرب و عشاء و يا قبل از اذان صبح و يا قبل از اذان صبح و يا بين الطلوعين جهت افاضات روحاني نقل شده است , و اين يكي از ختوماتي است كه معمولا" اساتيد در ابتداي سلوك به شاگردانشان توصيه مي كنند . ناگفته نماند كه اين ختم به منزله ي توبه اي حقيقي است اگر خالصانه براي خدا بجاي اورده شود , اثر شگرفي در پيشبرد انسان دارد
وقتي از مرحوم ايت الله كشميري پرسيدند بهترين كار براي سالك در كدام يك از اعمال عبادي است ؟ فرمودند : بهترين ان سجده است كه ذكر يونسيه در ان گفته شود . و فرمودند : امان ذكر يونسيه موجب اتصال به ارواح و باز شدن چشم برزخي مي گردد ( افتاب خوبان , اثر استاد علي اكبر صداقت ) .
اين ذكر شريف اثر بسيار عجيبي در رفع غم و اندوه دارد
امام صادق عليه السلام فرمودند : تعجب مي كنم از چهار كس كه چهار نوع گرفتاري دارند چگونه به اين چهار چيز پناه نمي برند.
از جمله اينها فرمودند : تعجب مي كنم از كسي كه دچار غم و اندوه شده است اما به اين سخن پناه نمي برد، زيرا كه حقتعالي در دنباله آن فرموده: " و نجيناه من الغم و كذلك ننجي الموءمنين " يعني ما او را " حضرت يونس را به سبب اين سخن " از غم و اندوه نجات داديم و اينگونه ما موءمنان را نجات مي بخشيم.
منبع: اقتباس از كتاب راهنماي گرفتاران

شرایط ختم طبق گفته ایت الله کشمیری:
1) اول اینکه عامل(فردی که ختم را انجام میدهد) بر یگانگی خداوند ایمان داشته باشد البته نه در زبان بلکه با تمام وجود و با شناخت اندکی که دارد که سرلوحه همه انها یکتایی و بی همتایی خداوند در تمام صفات ثبوتی و مبر بودن او از تمام صفات سلبی است.
2)توجه کامل به وجود بی همتای خداوند و این که عامل بداند خداوند در همه حال ناظر بر عمل اوست همان طور که هنگامی که با یک نفر صحبت میکنید تمام حواس شما به اوست در اینجا نیز باید حالتی مشابه داشته باشید حال انکه در هنگام گفتن این ذکر با سرچشمه وجودو هستی صحبت می کنید.
3)پشیمانی از گذشته سرشار از کوتاهی و ناسپاسی زیرا که این ذکر طبق گفته بزرگان اهل معرفت خود نوعی توبه به درگاه باری تعالی است.
4)نیاز نیست که تنها به معنی ایه اکتفا کنید بلکه به رابطه مضموم ایه با خودتان نیز باید اهمیت بدهید .منظور اینکه در قسمت اول ایه که در یگانگی و یکتایی و منزه بودن خداوند گواهی داده می شود به عظمت خداوند در جهان هم توجه شود به نظم و هماهنگی در کره زمین و در سیارات وستاره ها و خورشیدیا حیات در خشکیها و دریاها وسایر نشانه های عظمت حقتعالی و در قسمت بعدی ذکر گناهان و کوتاهی ها و ناسپاسی هایی که انجام شده به یاد اورده مثل کفران نعمت یا کوتاهی در انجام اعمال پسندیده و...
و غرض این نیست که در هر بار خواندن ذکر تمام این مطالب دوره شود بلکه هر کدام از این دو قسمت را که باعث می شود شما بیشتر در ان لحظات قرب به حضرت دوست پیدا کنید انتخاب کنید که اکثر اوقات به هردو معنی توجه میشود.
5)زمان مناسب برای انجام این ختم بعد از عشاء است (حدودا ساعت ده به بعد)
6) در مورد تعداد این ختم هم باید از 400 شروع شود و کم کم زیاد شود البته نیازی نیست حتما شما تعداد بشمارید بلکه از 20دقیقه که زمان تقریبی 400 ذکر است شروع کنید و ذره ذره (مثلا سه دقیقه یا پنج دقیقه)انرا زیاد کنید..هر چقدر تعداد این ذکر بیشتر باشد بهتر است.
عصر انتظار به روایت بحارالانوار جلد3
منظور از ذکر یونسی، عبارت «لا إلهَ إلّا أنتَ سبحانَکَ إنّی کُنتُ مِنَ الظالمین» میباشد که در قرآن کریم و در رابطه با حضرت یونس(ع) آمده است: «و ذاالنون إذ ذهب مغاضباً فظنّ أن لن نقدر علیه فنادی فی الظلمات أن لا إله إلا أنت سبحانک إنی کنت من الظالمین فاستجبنا له و نجّیناه من الغمّ و کذلک ننجی المؤمنین؛
و یاد کن صاحب داستان ماهی را آنگاه که خشمگین، روانه شد و پنداشت که بر او تنگ نخواهیم گرفت، پس گرفتار در تاریکیها ندا داد: هیچ خدایی جز تو نیست، بر پاکیات ستایش، من از ستمکاران بودم. این شد که خواهش او را بر آوردیم و از اندوه، نجاتش دادیم و مؤمنان را اینچنین، نجات میدهیم» (سورة الأنبیاء آیة87-88)
روشن است که تعبیر «مؤمنان را اینچنین، نجات میدهیم» تعبیری عامّ است و حالت استمرار و قابلیت تکرار دارد. از سوی دیگر، در روایتی وارد شده که حضرت صادق(ع) فرمود: «عجبت لمن اغتمّ کیف لا یفزع إلى قوله تعالى لا إله إلا أنت سبحانک إنی کنت من الظالمین فإنی سمعت الله عزوجل یقول بعقبها فاستجبنا له و نجیناه من الغم و کذلک ننجی المؤمنین؛
در شگفتم از کسی که اندوهگین شده است، چطور به این گفتار خداوند تعالی، پناه نمیبرد که: لا إله إلا أنت سبحانک إنی کنت من الظالمین. چرا که شنیدم خداوند عزوجل، در پس این کلام، میفرماید: این شد که خواهش او را بر آوردیم و از اندوه، نجاتش دادیم و مؤمنان را اینچنین، نجات میدهیم» (الفقیه ج4 ص280)
همچنین در روایت دیگری وارد شده: «للغمّ و الهمّ لا إله إلا أنت سبحانک إنّی کنت من الظالمین؛ ذکر یونسی برای اندوهناکی و پریشانفکری است» (التهذیب ج6 ص171) علیهذا تکرار فراوان این ذکر شریف، با توجه به معنا و بدون تقید به تعداد معین، به غمزدگان توصیه میشود.
ختم های ذکر یونسیه
ختم های این ذکر شریف ۴۰۰ /۷۰۰/۷۰۰۰/۴۰۰۰/۳۰۰۰/۱۰۰۱/ بار گفته اند که بستگی به دستور استاد و قابلیت طالب دارد . اما عدد ۴۰۰ برای همه آن هم شب ها بعد از نماز عشاء تا هر وقت شب، که در سجده نافع است .
چون این ذکر به معنی استغفار است در آن هیچ عوارضی نیست . برای دیدن حالات برزخی مؤثر است،
برای تقویت نفس و قلب و مکاشفات بسیار خوب است وبرای رفع حجب و نورانیت موثر است و استجابت دعا و نجات مؤمنین از طرف خدا شامل حال گوینده آن می شود.

فضیلت و عظمت
رسول اكرم صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام فرمودند: "قرآن كلامی برتر و بزرگ است و سوره بقره، سید قرآن و آیة الكرسی سید بقره است. سپس فرمودند: "آیة الكرسی از گنجینه ای در زیر عرش به من عطا شده است و قبل از من به هیچ پیغمبری چنین عطائی نشده است."
سفارش به خواندن آیة الكرسی در روایات
حضرت علی علیه السلام فرمودند: بر مسلمان لازم است كه شب را به پایان نیاورد مگر آنكه آیةالكرسی را بخواند و اگر می دانستید كه آیة الكرسی چیست و در آن چیست، هرگز آن را رها نمی كردید. پیامبر به من فرمود: "آیةالكرسی" از گنجینه ای در زیر عرش به من عطا شده است و قبل از من به هیچ پیغمبری چنین عطائی نشده است. سپس حضرت فرمود: "از وقتی این مطلب را از پیامبر صلی الله علیه و آله شنیدم، در تمام شب ها آن را خواندم و هرگز آن را ترك نكردم. " سپس فرمودند: "هر شب در سه وقت آیةالكرسی را میخوانم."
همچنین حضرت علی علیه السلام فرمودند: پیامبر صلی الله علیه و آله مرا خواست و فرمود: آنگاه كه به بستر خواب رفتی بسیار استغفار كن و صلوات بفرست و زیاد قل هو الله احد (سوره توحید) را بخوان كه نور قرآن است و بر تو باد به قرائت آیة الكرسی كه در هر حرف آن هزار بركت و هزار رحمت است.
امام باقر علیه السلام فرمودند: هر كسی در پی وضو گرفتن، آیة الكرسی بخواند، خداوند ثواب چهل سال عبادت به وی عطا كند و ...
پیامبر صلی الله علیه و آله به حضرت علی علیه السلام فرمودند: آنگاه كه از منزل در پی حاجتی بیرون شدی آیة الكرسی تلاوت كن، زیرا موجب برآورده شدن حاجت می باشد.
امام حسن عسگری علیه السلام فرمودند: آنگاه كه در سفر احتمال خطر دادی، قبل از سفر سوره های حمد، معوذتین، آیة الكرسی و قدر را بخوان.
امام صادق علیه السلام می فرمایند: هر وقت خواستی سفر كنی با میمنت است، به شرط اینكه قبل از آن صدقه بدهی و آیة الكرسی بخوانی.
امام موسی بن جعفر علیه السلام فرمودند: هر فردی كه میخواهد سفر كند به طرف در بایستد و سه آیة الكرسی به طرف راست، چپ و مقابل خود بخواند و این موجب حفظ و دفع بدی ها و پریشانی می شود.
پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله فرمودند: هر وقت شخص آیة الكرسی بخواند و بر اهل قبور اهداء كند، خداوند از هر حرف آن، ملكی می آفریند كه تا قیامت برای آن شخص تسبیح می كند.
پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله درباره آیة الكرسی فرمودند: "در خانه آیة الكرسی بخوانید كه شیطان به شما نزدیك نمی شود.

نظرات شما عزیزان: